Våra hästar och andra djur

EquiStierns viktigaste arbetskamrater är hästarna, och hos oss arbetar Stjärn och Bamse. På upplärning har vi även unghästen Vega. Våra hästar är ute dygnet runt, året runt i en så kallad lösdrift. Deras hage är drygt 3,5 hektar med kuperad mark, skog och äng. Om de vill kan de gå in i en halmad lösdriftshall. De klipps inte så de slipper täcken på vintern, målet är att de ska leva ett så naturligt hästliv som möjligt. 

Stjärn är en Nordsvensk brukshäst, född 2005. Han har tidigare varit rid och körhäst, varit med på events och vunnit bl a en hubertusjakt. Nu arbetar han som terapihäst, och är både flockledare och den mest mattlada i gänget. Han är lugn, lyhörd och intresserad av människor – tre förmågor som gör honom väldigt omtyckt bland våra deltagarna

Bamse är en Ardenner-korsning född år 2000. Han är pensionerad körhäst och lever glatt pensionärsliv med det han gillar bäst – lugna turer med ryttare eller med vagn, gos/kel och god mat. Han är van vid det mesta, trivs att vara i fokus och vi är väldigt glada över att få ha honom i vår verksamhet.

Unghästen Vega är framtidens terapihäst – en dansk ridponny född 2016. Hon är utvald för sin självklara attityd, nyfiken på människor (och allt annat spännande), coolhet och utstrålning. Hon är just nu under träning, inkörning påbörjad och ska börja ridas in våren 2019. Hon är ibland med de stora gossarna på uppdrag för att träna, något hon gör mer än gärna.

Förutom hästarna har vi katterna Lilla My, Harmony, LillKungen och Ronya – alla med olika personligheter och de kommer ofta fram och hälsar på våra gäster.

Dansksvenska gårdshunden Önja sitter gärna i knäet och värmer sig, och gråhunden Gnista kelar mer än gärna när hon är hemma (när hon inte jagar älg på hösten/vintern).

Ölandsgässen Bosse och Berit kommer ofta fram och kollar om det finns något ätbart med, tillsammans med ankorna av rasen Svensk blå.

 

 

Gotlandskaninerna Himling, Eldarion, Teddy, Cupcake, Berta och Vilda älskar morötter och är med i genbank för att bevara rasen för framtiden. Kelkaninen Sirius håller de gotländska damerna sällskap och gårdskaninerna Freya och Busan ser till att inga obehöriga tar sin in på gården.

I hönsgården bor ett 30-tal höns av raserna Skånsk blomme, Åsbo, Hedemora, Dvärgcochin, Antwerpen, Millifleur, Silkeshöna, etc. De går fritt på dagarna och kommer på inkallning – eftersom de får nästan alla våra matrester. Gårdens eget lilla kretslopp som producerar rikligt med ägg under våren och sommaren.

 

Sist och minst är våra japanska jumbovaktlar – ett 15-tal småfåglar som bidrar med delikatessägg. Och just nu har vi även marsvinet Bill som bor i sadelkammaren – han har tyvärr blivit ensam och letar efter en ny kompis som han kan flytta hem till. På sommaren har han bott med kaninerna men sydamerikan som han är har han svårt för den kalla svenska vintern, därav tillflykten i den uppvärmda sadelkammaren.