Våra hästar och andra djur

EquiStierns viktigaste arbetskamrater är hästarna, och hos oss arbetar Tarras, Bamse och Alphons. På upplärning har vi även unghästen Vega och ettåringen Hök. Våra hästar är ute dygnet runt, året runt i en så kallad lösdrift. Deras hage är drygt 3,5 hektar med kuperad mark, skog och äng. Om de vill kan de gå in i en halmad lösdriftshall. De klipps inte så de slipper täcken på vintern, målet är att de ska leva ett så naturligt hästliv som möjligt. 

Tarras är en svensk ardenner, född 2006. Han har tidigare varit främst körhäst innan han kom till oss våren 2019. Han har fått specifik träning för att möta människor med olika behov och arbetar nu som terapihäst, rid- och körhäst. Tarras är otroligt snäll och är hästflockens ledare – han vill att alla i hans flock ska ha det bra. Han tar ansvar för både hästar och människor, är stabil, trygg och älskar sitt nya jobb som terapihäst.

Bamse är en Ardenner-korsning född år 2000. Han är pensionerad körhäst och lever glatt pensionärsliv med det han gillar bäst – lugna turer med ryttare eller med vagn, gos/kel och god mat. Han är van vid det mesta, trivs att vara i fokus och vi är väldigt glada över att få ha honom i vår verksamhet.

Alphons är en Haflinger född 2009 med hjärtat på rätta stället. Han är framåt, orädd och väldigt social – älskar när det händer något nytt och hittar gärna på upptåg. Han är en smart häst som testar sin omgivning och är kreativ – han tar egna initiativ och älskar människor som älskar honom. Och det är svårt att inte börja gilla honom efter en stunds samvaro.

Unghästen Vega är framtidens terapihäst – en dansk ridponny född 2016. Hon är utvald för sin självklara attityd, nyfiken på människor (och allt annat spännande), coolhet och utstrålning. Hon är just nu under träning, är inriden och inkörning är påbörjad. Hon är ibland med de stora gossarna på uppdrag för att träna, något hon gör mer än gärna.

Vårt senaste tillskott i flocken är Hök, en blivande 1-åring som köptes in som framtida rid/kör-häst och terapihäst. Han är en nordsvensk brukshäst med fin stam och stabila, trygga föräldrar. Han är lugnet själv, nyfiken och lyhörd och verkar ta det mesta med ro. Han får nu hänga med Tarras och Bamse på olika upptåg – och förhoppningsvis kommer allt vara självklart den dagen han ska få börja jobba på riktigt!

Förutom hästarna har vi katterna Lilla My, Harmony, LillKungen och Ronya – alla med olika personligheter och de kommer ofta fram och hälsar på våra gäster.

Dansksvenska gårdshunden Önja sitter gärna i knäet och värmer sig. Vi har kennel för dansk-svensk gårdshund – LillaTrollskogen´s kennel och har hittills haft två fantastiska kullar. Gråhundarna Gnista och Disla kelar mer än gärna när de är hemma (när de inte jagar älg på hösten/vintern) och lilla valpen Kajsa hänger med så gott hon kan i flocken (Shetland sheepdog).

Ölandsgässen Bodil, Svante, Sture och Stina kommer ofta fram och kollar om det finns något ätbart med, eller hänger med fåren i deras hägn.

Värmlandsfåren Elsa, Ella, Lillan och Sotis är grunden i vår genbank 2679 för Värmlandsfår och framförallt Ella hänger gärna med på promenader. Deras ull tar vi vara på – tvättar, kardar och tovar. Kanske kommer vi lära oss att spinna i framtiden.

Gotlandskaninerna Himling, Skorpan, Blixten, Cupcake, Berta, Smilla, Smaragd och Snöflinga älskar morötter och är med i vår genbank 1055 för att bevara rasen för framtiden.

I hönsgården bor ett 20-tal höns av lantraserna Skånsk blomme, Åsbo, Hedemora, etc. De går fritt på dagarna och kommer på inkallning – eftersom de får nästan alla våra matrester. Gårdens eget lilla kretslopp som producerar rikligt med ägg under våren och sommaren.